włoskie specjały Kraków

Pragniesz wiedzieć, w jaki sposób zrobić autentyczną włoską pizzę? Najlepszym sposobem jest zapoznanie się z szefami kuchni z najlepszych pizzerii w Rzymie. Jeśli jednakże nie zamierzasz być w Rzymie, najbliższą perfekcyjną opcją jest zapoznanie się z tym tekstem. Najistotniejszą częścią jest przygotowanie włoskiej ciasta do pizzy! Ciasto we włoskiej pizzy jest czymś więcej, niż tylko jej podstawą -jest tym, co zapewnia pizzy jej strukturę, łączy smaki oraz – jeżeli odpowiednio zrobione – może spowodować, że poczujesz się jakbyś w istocie trafił do Włoch.

restauracje Kraków

   

Ale najpierw: trochę o pizzy we Włoszech …
Tradycyjna pizza margherita pochodzi z Neapolu. Pomimo tego, że stała się najpopularniejszym włoskim jedzeniem znanym za granicą, pizza oraz Włochy nie zawsze były synonimem. Na początku stosowano zasadę – im prostsza pizza, tym poprawniej: klasyczna pizza napoletana była tylko ciastem z sosem pomidorowym, dodatkiem oregano lub ewentualnie bazylii, do tego odrobinę czosnku, soli oraz oliwy z oliwek.
Ewidentnie, włoskie jedzenie jest wybitnie regionalne, też jeśli chodzi o pizze. Jedna zasada jednakże jest wszędzie taka sama: każda oryginalna włoska pizzeria ma być zawsze przyrządzana w piecu opalanym drewnem, w rzeczywistości pizzeria bez takowego nie ma się nawet legalnie nazywać się pizzerią!

Czym cechuje się włoska pizza?
Jednakowo jak reszta włoskiego jedzenia, włoska pizzeria jest najlepsza oraz w największym stopniu autentyczna – kiedy jest świeża, zawiera lokalne składniki.

Co jest niezbędne oprócz pieca, żeby zrobić włoską pizzę?
•    600 ml ciepłej wody,
•    1 kg mąki,
•    2,5 – 3 łyżki (25 gramów) świeżych drożdży lub ewentualnie 2 łyżeczki (7-8 gramów) suszonych drożdży,
•    6 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia,
•    1,5 łyżeczki soli,
•    2 łyżeczki cukru – to wszystko na ciasto.

Następnie pora na ukochane akcesoria, chociaż wolno trzymać się również wyżej wymienionej klasyki. Najporządniej również gotową pizzę podać typowo po włosku – innymi słowy upiększyć kilkoma liśćmi bazylii i absolutnie nie dawać do tego żadnego sosu, jedynym „sosem” we włoskiej pizzy winna być oliwa z oliwek, ogromnej jakości.