Dobra kuchnia włoska
Masz ochotę dobrze zjeść? Pośród szerokich alternatyw, które daje kuchnia europejska na atencję zasługuje kuchnia włoska. Z jakiego powodu? Otóż z tego powodu, że włoska kuchnia to mnogość smaków, połączeń oraz duża dawka składników odżywczych.
Charakterystyczne włoskie przyprawy
Naszym rodakom włoska kuchnia, łączy się głównie z makaronem i pizzą oraz ewentualnie z owocami morza. Tymczasem włoskie dania to również takie przysmaki jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.
Podstawowe włoskie posiłki
Pasty to baza kuchni włoskiej. Włosi przygotowują pasty w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie niełatwo wyobrazić sobie produkty których nie da się dodać do makaronu. czytaj Owoce morza, dodatki mięsne i przeróżne przyprawy, sprawiają, że pasty można jeść każdego dnia.
Następną charaterystyczną potrawą jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech tylko ze starożytnej Grecji. Znana jest jednakże jako włoskie danie. Prawidłowo przyrządzona włoska pizza to cienkie ciasto i mała ilość składników. Najprostsza jej wersja to pizza z sosem pomidorowym i serem. Prawdziwie włoska pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety ogromna ilość kalorii. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być „fit”.
Włoskie potrawy to coś więcej niż jedynie pizza i makaron. To też canelloni, tortellini, piada oraz liczne desery – takich jak granita czy panettone. Odwiedzając restaurację włoską nie warto zapominać o winie czy o dojrzałych serach- ricotty, mozarelli i pecorino.
Zobacz film