W czasach obecnych uczulenia typu pokarmowego występują częściej niż kiedyś. Na szczęście diagnostyka tego typu nietolerancji również jest na bardziej rozwiniętym poziomie. Przy nietolerancji na gluten do głównych symptomów, które powinny wzbudzić zaniepokojenie można zaliczyć: bóle jamy brzusznej, brak apetytu, często występujące rozwolnienie, nudności, a nawet owrzodzenia w jamie ustnej czy migreny. Wskutek nietolerancji na gluten może występować też niedokrwistość spowodowana niedostatecznym poziomem żelaza w organizmie, a także zaburzenia dotyczące krzepliwości. Rzecz jasna nie ma potrzeby, aby czekać na pojawienie się wymienionych dolegliwości. Mamy w końcu możliwość zrobienia właściwego testu. W oparciu rezultat potrzebne mogą być modyfikacje sposobu odżywiania, a co z tym związane – również stylu życia na co dzień. Z naszego jadłospisu jesteśmy zmuszeni wyeliminować wiele produktów żywnościowych. Na cenzurowanym są między innymi: produkty zawierające takie zboża, jak: pszenica, żyto, jęczmień oraz owies. Mamy tutaj na myśli nie tylko pieczywo, lecz także różnorodnego rodzaju napoje – kawę zawierajacą ekstrakty zbożowe, wódkę czy piwo. Osoby nietolerujące glutenu powinny pamiętać też o dokładnym przeglądaniu listy składników produktów poddanych obróbce. Istotne jest też unikanie konsumpcji takich potraw, co do których nie mamy wiadomości w zakresie zawartości. Zarówno w przypadku żywności, jak i preparatów leczniczych.
Czytaj więcej o nietolerancji glutenu
Różnorodne stabilizatory prawie na pewno zawierają gluten. Nie trzeba się jednak załamywać. Pozbawione glutenu pokarmy są aktualnie ogólnodostępne, nie tylko w sklepach z tzw. zdrową żywnością, ale również w hipermarketach. Ponad to wiele piekarnii sprzedaje nie zawierające glutenu rodzaje pieczywa. W menu korzystnie umieścić jak najwięcej pokarmów świeżyć, nie poddanych obróbce, takich jak różne owoce, warzywa, mięsa, ryby, jaja oraz nabiał – w pozbawionej obróbki postaci. Sposób odżywiania nietolerującego glutenu także można ułożyć w zróżnicowanej formie. Nie jest konieczne nawet wyeliminowanie łakoci. Egzystencja osoby uczulonej na gluten w wymiarze codziennym po prostu stawia wymóg większej uwagi w wyborze żywności oraz leków.